Tema milostivirii lui Dumnezeu – „Milostivi precum Tatăl” – a fost aprofundată la nivel academic și într-un context ecumenic, în Cluj-Napoca, în cadrul unui Simpozion Internațional, care s-a desfășurat în zilele de 14 și 15 octombrie 2016, în Aula Magna a Universității clujene Babeș-Bolyai (UBB), în prezența unor iluștri profesori invitați din Roma-Italia și din România, a numeroase cadre universitare, preoți, clerici, persoane consacrate, studenți și numeroși participanți laici.
Manifestarea s-a încheiat festiv printr-o Sfântă Liturghie arhierească, duminică 16 octombrie, la Catedrala episcopală „Schimbarea la față” din Cluj-Napoca, unde, – în aceeași notă a iubirii-milostivire, focarul de comuniune între participanții la aceste zile de har -, au fost aduse spre venerare Moaștele Sfintei Tereza de Lisieux (1873-1897) și ale Sfinților ei Părinți, Louis Martin (1823-1894) și Marie Zelie Guerin (1831-1877).
Lucrările simpozionului au fost deschise de către acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul UBB. Excelența Sa a adresat un călduros salut distinșilor oaspeți și întregii asistențe, prezentând totodată în câteva cuvinte Universitatea Babeș-Bolyai, menționând cele patru facultăți de teologie care funcționează în această universitate, „un caz unic în Europa ca și număr de facultăți de teologie”. Un cuvânt de salut a adresat totodată, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, care a amintit mai întâi contextul special al Anului Milostivirii din Biserica Catolică, în care se desfășoară acest simpozion având ca temă tocmai milostivirea divină, o temă „nu doar actuală și necesară, dar care ne oferă vaste posibilități de abordare”, realizând totodată o primă aprofundare a acestui subiect. Un salut însoțit de binecuvântare a transmis, în deschiderea simpozionului, IPS dr. Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, reprezentat de către pr. prof. dr. Valentin Vesa, care a prezentat și o reflecție despre milostivire.
Programul a continuat cu sesiunile de comunicări constând în prelegeri și dezbateri pe temele teologico-patristice alese de conferențiari. La rugămintea organizatorilor, a doua zi, după ultima sesiune, prof. dr. Alin Tat de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a rostit câteva cuvinte despre fiecare expunere: „mai întâi, pr. prof. dr. Elmar Salmann OSB (Ateneul Pontifical Sf. Anselm, Vatican), în cinci părți simbolice ne-a tradus tema milostivirii, articulând-o cu diferite aspecte conceptuale, dar totul într-o versiune integrală, o intervenție foarte apreciată. A urmat d-na prof. dr. Tereza Brândușa Palade (Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București), care a făcut o legătură între ideologie și tema milostivirii, respectiv milostivirea ca soluție la dezideologizare și milostivirea legată și de o viziune integrală.”
„Vineri după amiază au urmat alte două conferințe: pr. prof. dr. Guido Innocenzo Gargano OSB Cam. (Institutul Pontifical Oriental, Vatican), care într-o notă foarte spirituală ne-a evocat câteva experiențe personale cu privire la tema milostivirii, a fericirii ‘fiți milostivi’, reamintindu-și și de relația cu călugării ortodocși de la Muntele Athos, din nou, a fost un moment foarte spiritual. A urmat conferința pr. prof. dr. Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, care a dat o notă foarte locală pentru că a vorbit despre martirii și mărturisitorii Bisericii Greco-Catolice în timpul comunismului, dar, orice aspect local poate deveni relevant și pentru întreg, pentru nivelul global, și, cred că oaspeții noștri din străinătate au apreciat această înrădăcinare în experiența unei Biserici locale.”
„Ziua de sâmbătă a cuprins două conferințe: a pr. prof. dr. Michel van Parys OSB (Mănăstirea Chevetogne, Belgia), care a fost o trecere în revistă a interpretărilor patristice a parabolei evanghelice a ‘celor 10 fecioare’ și aceasta pe un ton monastic, astfel încât nu a fost doar o expunere erudită a interpretării patristice, ci, și prin tonul expunerii, a fost o mărturie personală. Și la final, l-am ascultat pe prof. dr. Emmanuel Tourpe (Institutul de Studii Teologice, Bruxelles, Belgia), filozof, care la încheiere a incitat publicul ascultător, pentru că, se spune: «filosofia începe cu mirarea și se termină tot cu mirarea», și, asemănător procedează și teologia și viața creștină, aceasta din urmă trăind paradoxurile despre care s-a vorbit. Trebuie să fim mai ecumenici și într-un sens mai inclusiv, pe care filozoful ni l-a sugerat, adică să depășim polaritățile «sau, sau» să încercăm să fie «și, și».” Exprimând aceastră „viziune foarte sintetică a experienței celor două zile”, în calitate de moderator în acel moment, dl. prof. Alin Tat a mulțumit invitaților, mulțumind totodată și traducătorilor care au avut dificila sarcină de a traduce simultan.
Duminică, 16 oct. 2016, Sfânta Liturghie festivă a încheiat acest Simpozion prin rugăciune, fiind celebrată în Catedrala greco-catolică clujeană de către Preasfinția Sa Florentin, care, la încheiere a adresat mulțumiri invitaților dar și organizatorilor, între care „acela care a fost de la început «sufletul» acestei rodnice colaborări, diacon drd. Claudiu Tuțu”, dar și tuturor voluntarilor și finanțatorilor.
PS Florentin a prezentat pe doi dintre invitații conferențiari, care au exprimat în fața credincioșilor din Catedrală câteva cuvinte despre cele trei zile petrecute la Cluj. Astfel, pr. prof. dr. Guido Innocenzo Gargano OSB, a spus: „Vă mulțumesc pentru audiență și pentru primirea călduroasă pe care ne-ați făcut-o. Am meditat împreună asupra milostivirii lui Dumnezeu, fiecare după specialitatea proprie, dar lucru cel mai frumos a fost această celebrare cu o serie de simboluri, cântece, ritmuri, culori. Pentru noi, occidentalii, astfel de celebrare este asemenea Paradisului (…). Noi știm că în tradiția patristică se repetă mereu că Dumnezeu s-a coborât pentru ca omul să devină Dumnezeu. Liturghiile și celebrările voastre sunt deja o anticipare a ceea ce se întâmplă în Împărăția cerească. Înțeleg că pentru a intra în misterul celebrărilor voastre este nevoie de a renunța la toate capriciile și înțelegerile noastre și să rămânem doar cu inima curată eliberată de orice altă preocupare a lumii. Putem fi acum cu adevărat participanți la această viziune splendidă a lui Dumnezeu. Eu vă invidiez că încă de când erați copii mici ați crescut în această viziune și vă invit să nu vă lăsați niciodată de un asemenea dar.”
De asemenea, pr. prof. dr. Michel van Parys OSB, mulțumind pentru ospitalitatea cu care a fost primit, a spus: „ne-am bucurat în aceste zile împreună și am văzut că această Biserică (Greco-Catolică Română Unită cu Roma) este rodul suferinței, a sacrificiului generațiilor precedente. Aceasta este o forță pentru viitor. Avem nevoie să ne aducem aminte de ceea ce părinții noștri ne-au învățat. Dar pentru a continua calea, fiecare dintre noi are nevoie de forța Spiritului Sfânt, pentru a-și trăi viața creștină, în familia sa, la locul de muncă și în această țară, România. Este bine să ne aducem aminte că noi, toți, greco-catolici, romano-catolici, precum și ortodocși, armeni, îi aparținem lui Isus Hristos, și, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu, fiecare dintre noi avem nevoie să ne convertim la Domnul Isus Hristos, dar și unii altora, pentru că acesta este semnul pe care Biserica creștină trebuie să-l dea lumii, «pentru ca lumea să creadă». Vă mulțumesc pentru rugăciunea voastră”.